دین اسلام بر اساس شناخت ماهیت انسان و توجه به ابعاد گوناگون شخصیت وی،با آگاهی از تمایلات درونی و خواسته های ذاتی و طبیعی انسان،اهداف و ارزش هایی برای او ترسیم می کند و در تبیین کجروی وی عوامل متعدد روانی،اجتماعی و اقتصادی را دخیل می داند. نماز جمعه با ایجاد، وگسترش علقه ی اجتماعی و تعهد در افراد نسبت به هنجار های اجتماعی و نیز تقویت اصل نظارت همگانی جلو بروز آسیب های اجتماعی را می گیرد.
نماز جمعه قبل از هر چیز یک عبادت بزرگ دسته جمعی است و اثر عمومی عبادات را که تلطیف روح و جان و شستن دل از آلودگیهای گناه و زدودن زنگار معصیت از قلب است،را دربردارد. به خصوص اینکه مقدمتاً دو خطبه دارد که مشتمل بر انواع مواعظ و امر به تقوی است؛ و یک کنگره عظیم هفتگی است که پیوسته مردم را به صورتهای گوناگون به برگزاری همایش و ایجاد تشکلهای اجتماعی فرا میخواند.
از طرفی چون ریشه بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی که از مصادیق منکرات می باشند، در حرص و بخل است و طبع مادی انسان به سوی آنها میل دارد و اگر مهار نشود، منجر به بروز منکرات و شیوع بسیاری از آسیب های اجتماعی می شود. وبسیاری از سرقت ها، اعتیاد، طلاق، قتلهاو... زمینه بروز آسیب های اجتماعی را فراهم می آورد که راه درمان آن،نماز و یاد خدا می باشد.پس با مداومت بر آن می توان اضطراب ها و تشویشها را از انسان دور،و راه نجات از اخلاق ناپسندیده و باعث پیشگیری از آسیب های اجتماعی گردد.و اینکه دولت ها به تنهایی نمی توانند از پس مسائل و مشکلات اجتماعی برآیند،بهترین مکان برای این همراهی،نماز جمعه و پررنگ کردن مسائل اخلاقی در خطبه هاست.وقتی نماز جمعه توانست انقلاب و جبهه ها را اداره کند،بی گمان در رفع مسائل اجتماعی نیز اثرگذار است.
اقامه نماز جمعه به عنوان تریبون عبادی سیاسی نظام هم از جمله این احیاگری هاست که در مواضع مختلف نقش خود را در جهت دهی آرمان و هدف های انقلاب اسلامی نشان داده است.
در مراسم هفتگی اجتماعی مسلمین نماز جمعه جایگاه والایی دارد و نه تنها یک عبادت بلکه مظهر وحدت مسلمین و شکوه و عظمت اسلام است و آگاهی پیروان قرآن را بالا میبرد.
جایگاه خاص نماز جمعه در آموزهای دینی که در سوره مبارکه جمعه مومنان را به نماز جمعه فرا میخواند ودرآیات و روایات همنسبت به نماز جمعه توصیه فراوان شده است چنانچه پیامبر فرمودند:هرگاه مومنی به سوی نماز جمعه حرکت کند،خداوند دلهره ای روز قیامت را برای او کاهش داده و به سوی بهشت راهنمایی اش میکند.
نماز جماعتی که در طول هفته ودر نوبت های مختلف اقامه میشود در روز جمعه و در نماز جمعه تجمیع شده و نوعی تمرکز و قدرت اجتماعی را سبب می شود،علاوه بر این،بیان مسائل روز جامعه و جهان اسلامتوسط خطیب جمعه،از نظر بیدارگری و بصیرت بخشی،برکات فراوان دارد.
نماز جمعه در آگاهی بخشی سیاسی اجتماعی به مردم و بصیرت دهی به آنان برای مواحهه با شرایط گوناگون تاثیر گذار است که متاسفانه در این بعد کمتر کار شده است،اگر آسیب های اجتماعی مانند طلاق اعتیاد و بزهکاری و... رادر نماز جمعه مطرح کنیم،میتوان در مسیر رفع آن ها حرکت کرد؛زیرا یافتن راهکار رفع این چالش ها صرفا دستوری نیست و دولت ها به تنهایی نمیتوانند از پس آن برآیند و باید مردم پای کار بیایند که بهترین جا برای جذب این همراهی نماز جمعه و پررنگ کردن مسائل اجتماعی اخلاقی در خطبه هاست.
پس میتوان گفت که نماز جمعه در کاهش آسیب اجتماعی نقش منحصر به فردی رادارد چرا که محتوای آن و خطبه ای ان راه و رسم سبک زندگی را به مومنین آموزش میدهد و خطراتی که سر راه انسان در رسیدن به کمال وجود دارد را به آنها گوشزد میکندو باعث عدم وقوع بسیاری از گناهان و جلوگیری از انواع فسادهاست.
سلام
نماز جمعه باعث گردهم آمدن مسلمان با عقاید مختلف می شود و ضمن رعایت تقوا ی الهی و بررسی مشکلات جامعه هست
نظر دهید - پسندیدم 0