ایلام رویداد |سیاست خارجی دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، به دلیل رویکردهای غیرمتعارف و گاهی متناقض خود، تحت تأثیر «تئوری مرد دیوانه و مضافاً رویکردهای حمایت مآبانه از اسرائیل که سعی دارد منحصر به فرد جلوه دهد» باعث شده است رویکردهای وی در قالب سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا نگاهها را به سوی خود جلب کند.
۱_ نمایش صلح طلبی با دیپلماسی نامهای: جلب توجه و اعتبار:
رویکرد شخصی ترامپ به استفاده از نامهنگاری به عنوان ابزاری برای برقراری ارتباط با رهبران دیگر کشورها روی آورده است (همانند قبلاً به کره شمالی و اکنون به ایران) مسبوق به سابقه است این روش میتواند ناشی از نمایش صلح طلبی وی و همچنین نیاز او به جلب توجه و اعتبار شخصی قلمداد گردد. از منظر روانشناسی سیاسی، این رفتار احتمال دارد به تمایل او برای برقراری ارتباطات شخصی و مستقیم با دیگران مرتبط باشد. اینجاست که با تأکید بر موفقیتهای فردی؛ ترامپ در بسیاری از موارد، چنین اقداماتی را به عنوان موفقیتهای خود و دستاوردهای شخصی معرفی میکند، کاملاً رویکردی پوپولیستی و عوام گرایانه محسوب میشود. این استراتژی میتواند ناشی از نیاز به تأیید و اعتبار اجتماعی داخلی و بین المللی باشد که در شخصیتهای دارای ویژگیهای خودشیفتگی مشاهده میشود.
۲_ تهدید به جنگ: نمایش توامان صلح طلبی و قدرتمندی
دونالد جی ترامپ به خوبی استراتژی ترساندن را به عنوان یکی از گزینههای روی میز بازی خود را در عرصه، سیاست همیشه حفظ میکند. به عنوان مثال در قالب تهدید به جنگ میتواند به عنوان یک استراتژی برای ایجاد ترس و کنترل در نظر گرفته شود که اخیراً در قبال ایران و یمن از آن استفاده کرد. یحتمل این نوع رفتار ممکن است نشان دهنده عدم اعتماد به نفس و نیاز به احساس قدرت در فرد باشد. اینکه چرا از کلمه نمایش استفاده کرده ایم؟ شما را به سخنان معاون سابق ترامپ ارجاع میدهیم؛ که قبلاً در دوره اول ریاست جمهوری وی توسط معاونش مایک پنس در مصاحبه با دویچه وله در مورخ 17 بهمن ماه 1395بدین مضمون که: (ایران بهتر است عزم ترامپ را آزمایش نکند،پیش از ادامه دادن به "اعمال خصمانه و ستیزهجویانه" خود دوباره در مورد آن فکر کند). اشاره داشت. (https://B2n.ir/f27512) اخیراً نیز(۲۷ اسفند ۱۴۰۳) سخنگوی کاخ سفید به صراحت اشاره داشته است: «بهتر است ایران ترامپ را جدی بگیرد». (khabaronline.ir/xnmkC) مضاف بر اینها در تماس اخیر ترامپ و پوتین ادعا شده است :« پوتین و ترامپ بر سر اینکه ایران نباید هرگز در موقعیت نابود کردن اسرائیل قرار بگیرد، توافق کردند » .( khabaronline.ir/xnmsL) چنین ترتبیاتی ما را بدین نتیجه میرساند که انتخاب "نمایش خطر جنگ" واژه صحیحتر و عقلایی تر به نظر میرسد.علی ایحال در روانشناسی جنایی و سیاسی، این نوع رفتارها معمولاً به ویژگیهای شخصیتی مانند سلطهطلبی یا پرخاشگری مرتبط هستند. البته نباید از نظر دور داشت پیامدهای روانی تهدیدات نظامی همانطوری که گفتیم میتواند به عنوان یک ابزار برای تأثیرگذاری بر رفتار کشورهای دیگر عمل کند. به عبارت دیگر این نوع رفتار ممکن است ناشی از نیاز به تأثیرگذاری بر دیگران و ایجاد احساس کنترل بر اوضاع از سوی وی باشد.
۳_بمباران محدود یمن؛ پیام به مهار منطقهای ایران و کشاندن پای میز مذاکره
به عقیده نگارنده بمباران محدود یمن به عنوان یک اقدام نظامی میتواند نشاندهنده تمایل ترامپ به استفاده از نیروی نظامی محدود به منظور ترساندن و کنترل حوثی ها و همچنین ارسال پیام به ایران باشد. این نوع رفتار میتواند ناشی از نیاز به نشان دادن قدرت و اراده قوی باشد. جهت نیل به اهداف اعلامی به عنوان ضمانت اجرایی دیپلماسی نامه حاوی چنین پیامی مخابره می کند. از منظر تأثیرات روانشناختی؛ چنین اقداماتی ممکن است به منظور ایجاد ترس و نگرانی در میان دشمنان انجام شود. معمولاً این نوع رفتارها معمولاً نشاندهنده عدم توانایی در حل مسائل از طریق دیپلماسی و تمایل به استفاده از راهحلهای خشونتآمیز البته کنترلی و محدود (نمایش ما می توانیم) جهت رسیدن به حداکثر منافع در مذاکرات احتمالی است.
برآیند مختصر میتوان چنین برداشتی داشت که سیاست خارجی ترامپ، با فراز و فرودهای قابل توجهی همراه است که میتوان آنها را از منظر روانشناسی سیاسی و جنایی تحلیل کرد. دیپلماسی نامهای، تهدیدات نظامی و بمباران محدود یمن، پرواز پهباد ها جاسوسی در نزدیک مرزهای آبی ایران و ادعای توافق احتمالی با پوتین بر سر مسئله ایران و اسرائیل و...
همگی نشاندهنده الگوهایی از رفتار هستند که تحت تأثیر شخصیت و ویژگیهای فردی ترامپ قرار دارند که سعی دارد در بازی گرفتن از چنین کارتهایی با تاکید بر اصل غیرق
ابل پیش بینی بودن قربانی در به ورطه مذاکره بکشاند و حداکثر امتیاز را به دست آورد. این استراتژی میتواند در برخی موارد تهدیدات جدی علیه صلح و امنیت منطقهای و بین المللی را به همراه داشته باشد.
با آرزوی جهانی عاری از جنگ و صلح پایدار
انتهای پیام/